Bebekler için beyaz gürültü (white noise)

Bebeklerde Görülen Uyku Sorunları ve Çözümleri

Bebeklerin yaklaşık %30’unda uyku sorunları görülmektedir. Ebeveynlerin, bebeklerde ve çocuklarda görülen uyku bozuklukları hakkında bilgi sahibi olmaları önemlidir. Bilinçli olan anne babalar, bebeklerinin nasıl bir sorunla karşı karşıya olduklarını bilirler. Alınacak önlemler hakkında geç kalmadan harekete geçebilirler. Aksi takdirde sorunun çözüme ulaştırılası konusunda zaman kaybı yaşanır. Aileler bebeklerine kazandıracakları uyku alışkanlığı hakkında bir uzmandan yardım alırlarsa sorunu daha kolay çözebilirler. Çünkü bebeklerde ortaya çıkan uyku sorunları, farklı nedenlerden kaynaklanır. Bunlar, fiziksel ya da duygusal kaynaklı olabilir. Uyku bozukluğu nedeni saptanırsa, çözüme ulaşmak kolaylaşır. Bebekler de ebeveynler de rahatlamış olur.

Yeni Doğan Bebekler Günde Kaç Saat Uyurlar?

Dünyaya yeni gelen bebekler genel olarak günde 17- 18 saat uyurlar. Bir aylarını tamamladıktan sonra günde 16-17 saat, 4 aylık olduklarında ise 15 saat kadar uyurlar. Bebekler günlük uykularının üçte ikisini gece saatlerinde uyurlar. Bazen 4 – 5 saat, aralıksız uyuyabilirler. Çoğu bebek uyandıktan sonra yeniden uykuya dalar. Ama bir sorunları varsa bunu yapamazlar. Bebeğin yaşı büyüdükçe gündüz uykularının süresi kısalır. 3 yaşını bitirince gündüz uykusunu bırakırlar. Bir yaşına gelmiş bebeklerin %85’i gece boyunca rahatça uyurken %15’i ise gece uyanma sorunu yaşar. Yeni doğan bebeklerin %35’inde de kolik sorunu ortaya çıkar. Üç ay içerisinde kendiliğinden geçer. Fakat kolik, uzun ağlama nöbetlerine neden olan bir rahatsızlık olduğu için bebeğe ve ebeveynlere çok zorlu süreçler yaşatır.

Bebeklerde Uyku Bozukluğu Yaratan En Önemli Nedenler

Bebeklerin gaz sancısı çekmesi, karnının veya başka bir yerinin ağrıması, uyku apnesi sorununun olması, kötü rüyalar ve kâbus görmesi gibi nedenler, en çok rastlanan uyku bozukluğu biçimleridir. Gündüz saatlerinde yeterince uyuyamayan ve çok fazla yorulan bebekler, gece rahatça uykuya dalamadıkları gibi sık sık uyanabilirler. Çok hareketli olan bebekler, yatağının dışında uyuma alışkanlığı kazandırılanlar, burun tıkanıklığı olanlar, gün içerisinde hiç yorulmayan ve çok hareketsiz kalan bebekler, uyku bozukluğu yaşayabilen bebeklerdir. Gündüz sürekli olarak uyuma eylemi içinde olan bebekler de geceleri uyuyamamaktadır.

Uykuya dalma ya da uzun süreli uyuyamama sorunu yaşayan bebekler için anne ve babaların bilinçlenmesi ve çocuklarına uyku düzeni kazandırmaları gerekir. Bebeğinizi sallayarak veya emzirerek uyutursanız buna alışacaktır. Gece uyandığı zaman tekrar uykuya dalabilmek için bu desteği arayacaktır. Onu sallamaz ya da emzirmezseniz uyuyamayacaktır. Yapılması gereken ise bebeğinizi ilk günlerinden itibaren desteksiz uyumaya alıştırmaktır. Destekle uyumaya alışan bebeğinizi yavaş yavaş normal döngüye sokmaya çalışmalısınız. Bu, zaman alan ve sabırlı olmayı gerektiren bir süreçtir. Başardığınız zaman siz de bebeğiniz de rahat bir nefes alabilirsiniz.

Fiziksel sorunlar nedeniyle uyuma zorluğu çeken bebekler için uzman doktor yardımına ve yönlendirmesine ihtiyacınız vardır. Burun tıkanıklığı, horlama ya da uyku apnesi gibi bir sorun nedeniyle uyuyamıyorsa, bu durumun tedavi edilmesi gerekir. Diğer nedenlere dayalı sorunların giderilmesinde ise ona küçük yardımlarda bulunabilirsiniz. Uykuya dalmadan önce biraz masaj yapmak, uyuyabileceği bir ortam yaratmak, ninni söylemek ya da bebeğinize rahatlayacağı sesleri dinletmek çok faydalı olacaktır. Beyaz gürültü (white noise) bu konuda size en büyük desteği verecektir.

Beyaz Gürültü (white noise) Bebeklere Nasıl Etki Eder?

Bebeklerde görülen uyku sorunları ve çözümleri konusunda beyaz gürültü (white noise) oldukça etkili sonuçlar veren bir araçtır. Fiziksel kökenli olmayan uyku bozukluklarında, bebeğin uyku döngüsüne alıştırılmasında katkı sağlar. Bebeğin anne karnında duymaya alıştığı uğultunun en yakın benzeri olan bu ses, ona huzur ve güven duygusu sunar. Kendini yeniden rahat ve mutlu ortamında hissetmesine yardım eder. Böylece uykuya dalması kolaylaşır.

Beyaz gürültü (white noise), elektronik ortamda hazırlanan, bir tür uğultu olarak tarif edilebilen ve bebeklerin anne karnında duymaya alıştıkları sese çok benzeyen sesler topluluğudur. Bebeklerde uyku düzeni oluşturmaya imkan tanıyan faydalı bir uygulamadır. 50 desibelin altında ses seviyesi ile yayınlanan doğru tip beyaz gürültü, anne karnındaki sesin benzerini vererek bebeğinizin gelişimine ve düzenli olarak uyulabilmesine yardımcı olur. Beyaz gürültünün bu pozitif katkısı, psikoloji bilimi tarafından da desteklenmektedir. Amerikalı Pediatri Uzmanı Dr. Harvey Karp bu sesin, bebekler için doğal akustik ortam yarattığını ve bebekleri sakinleştirmek için söylenen “Şşş” sesinin benzeri olduğunu ifade etmektedir.

Beyaz gürültü (white noise) sesinin, uyku üzerindeki olumlu katkılarını ortaya çıkaran birçok bilimsel araştırma yapılmış ve pozitif sonuçlar elde edilmiştir. Bebek anne rahmindeyken uğultuya benzeyen bir ses eşliğinde gelişir. Duyduğu bu ses, kan akışı sesidir. Bunun yanında annesinin sesi gibi dış dünyadan gelen sesleri de duyar. Yani sesli bir ortamda gelişir. Bu nedenle dünyaya geldikten sonra ona seslerden uzak bir ortam sağlandığında huzursuzluk duyar. Alışık olduğu uğultuyu arar. Beyaz gürültü (white noise) sesi, onun bu ihtiyacını karşılayarak güvenli ve huzurlu bir ortam sunar. Rahatça uykuya dalmasına yardım eder.

Uyku Düzensizliği Çözümünde Beyaz Gürültü (white noise) Nasıl Kullanılır?

Bebeğinizin uyku rutinini oluşturmak için beyaz gürültüden yardım almaya karar verdiğinizde, dikkat etmeniz gereken en önemli ayrıntı, doğru tip ses kullanıyor olmanızdır. Elektronik olarak hazırlanan bu ses, istenilen özellikte olmazsa yarardan çok zarar verebilir. Beyaz gürültü, bütün ses frekanslarının eşit şekilde dağılmasıyla oluşturulan sestir. 20 binden fazla frekansı bir arada bulundurur. Hepsinin de eşit oranda yer alması gerekir. Bu şekilde hazırlanan ses, bebeği rahatsız etmez. Fakat saç kurutma makinesi gibi cihazların sesleri, aynı özelliği sunamadığı için zamanla bebeklerde olumsuz etkiler yapabilmektedir.

İnternette bulunan beyaz gürültü (white noise) videoları her zaman doğru tip ses ile hazırlanmazlar. Üstelik ileriki yaşlarda çocuklarda davranış bozukluğu oluşturabilecek gizli mesajlar da taşıyabilirler. Ses yükseklikleri 50 desibelin üzerinde olabilir. Bunlar bebeğe huzur değil huzursuzluk verir. Bulduğunuz her kaynak, doğru tip beyaz ses yayamıyor olabileceği için özenle araştırmanız gerekir.

Bebeğinizin uyku düzeni oturuncaya kadar bu sesi kullanabilirsiniz. Doğumdan sonraki bir iki gün içerisinde kullanmaya başlayabilir, en geç altı ay sonra kademeli olarak kesebilirsiniz. Sürekli olarak ve uzun süreçlerle kullanırsanız bebekte bağımlılık oluşacaktır. Ayrıca çok yüksek ses düzeyi ile dinletilen yanlış tip beyaz gürültü (white noise), bebeklerde işitme sorunlarının oluşmasına neden olmaktadır.

Bebeklerde görülen uyku sorunları ve çözümleri konusunda size yardımcı olacak bir diğer yöntem, uyku günlüğü tutmaktır. 15 gün boyunca bebeğinizi izleyin. Uykuya geçiş saatini, ne kadar uyuduğunu, kaç kez uyanıp ne kadar uyanık kaldığını not edin. Ayrıca, sabah uyanma zamanını, bir günde kaç saat uyuduğunu, kısa uyku sayılarını ve sürelerini de yazın. Bu bilgileri kendiniz değerlendireceğiniz gibi doktoruna danışıp, ondan bir yönlendirme alabilirsiniz. Böylece bebeğinize sağlıklı bir uyku düzeni oluşturabilirsiniz.

Şimdi bebeğinize beyaz gürültü dinletmeye başlamak için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir